top of page
Untitled.png
Miriam - växthus 5.JPG

Hej!

Jag heter Miriam Gustafsson, och det är jag som tillsammans med min familj driver Storgårdens skafferi. Företaget finns på gården där vi bor och som ägs av mina föräldrar, Storgården i Viby utanför Arboga. Vår vision och dröm är att kunna leva och producera småskaligt i större närhet till naturens eget kretslopp för att möjliggöra för nästa generation. Detta vill vi göra genom att ta tillvara på de resurser och tillgångar som finns på gården som tidigare endast tagits till vara för privat bruk. Vi vill tänka så närproducerat och naturligt som möjligt. 

Läs mer om vår verksamhet nedan

Höns

Våra höns får inte ekologiskt foder men äter, utöver Våra höns får inte ekologiskt foder men äter, utöver värpfodret, vete från gården och restprodukter från krydd- och grönsaksodling som därmed kommer till nytta som hönsmat. Under sommaren när de går ute har de tillgång till och äter mycket grönt. Vi har två kullar värphöns i separata rum och hönsgårdar där de rör sig fritt in och ut hela dagarna så länge vädret och temperaturen lockar dem utomhus. Vintertid när de inte vill gå ut har de rymligt inomhus med värpreden, sittpinnar, sandbad, foder och vatten.

DSC_0185.JPG

Förädling

Vi kokar sylt, saft och marmelad i mindre satser med så lite tillsatser som möjligt och utöver syltsockret undviker vi konserveringsmedel. Vi använder oss då av gårdens frukt och bär som är helt obesprutade och utöver det bär som plockats i skog och mark. Vi vill även använda glas och papper istället för plast som förpackning så långt det är möjligt.

Café

Odling

Vi odlar med handkraft och för att hålla ogräs borta täckodlar vi med växtbaserat täckmaterial och använder inga bekämpningsmedel. Vår odling är inte formellt KRAV-certifierad, men vi tänker så närproducerat och naturligt som möjligt. Vi använder gödsel från egna höns och hästar i byn.

Kryddodling bedrivs i ett rum i det gamla stallet där vi med växtbelysning driver upp krukor från frö till färdig krukplanta. Vi har än så länge ingen sticklingsförökning utan bara frösådd. Jorden som används blandas med hästgödsel och vi tillämpar underbevattning med näringstillskott i form av gödselvatten från hönsen. Vi använder oss endast av biologiska bekämpningsmedel som t.ex. nyttodjur. Kryddodlingen pausas under sommarsäsongen för att kunna rengöra och sanera rummet, då odlar vi istället en del kryddor på friland.

Vi har två mindre växthus där det odlas bland annat gurka och paprika och ett större växthus på 60m2 där vi främst odlar tomater. När fröna grott skolas de isär och drivs upp i kryddrummet och vi använder oss då av hästgödsel. Sen sätts de i krukor i ett innerväxthus i det stora växthuset för att vid lagom temperatur till sist planteras i jorden. Vi grundgödslar då med höns- eller hästgödsel och täcker bäddarna med växtmaterial för att hejda ogräset. Organiskt material ger större mikroliv, mer näring och jorden behåller vattnet bättre. Som tillskottsnäring använder vi flytande gödselmedel. Vi tillför näring genom nässelvatten eller gödselvatten. Vi besprutar inte heller här med kemikalier.

Sommaren 2020 startade vi upp vårt caféet. Det var en möjlighet till sommarjobb för döttrarna i familjen när inte mycket annat fanns. Men det var också en möjlighet för annars isolerade att kunna ta sig ut i naturen och umgås med andra bekanta när man endast kunde träffas utomhus i små grupper. Sen dess har vi hållit igång och utökat med försäljning av våra egna produkter. Vi värderar det lokala och närodlade och har satsat på hembakt fika för att ge dig den nära och naturliga känslan som vi eftersträvar i allt, samtidigt som det dessutom är gott. Ibland har vi bjudit in till grillkväll efter caféets stängning, ibland har vi arrangerat olika evenemang. 

DSC_0063.JPG
bottom of page